Lopster Kleitulp

 

De bollenteelt

Bollen Planten: In het najaar (meestal in november) worden de bollen geplant. Ze komen dan tussen 2 netten te liggen zodat ze gemakkelijk gerooid kunnen worden. De kleine bollen hebben als doel groter worden; de grote bollen (zoals u ze in de winkel aantreft) gaan weer kleintjes maken. Afhankelijk van de temperatuur gedurende de winter maakt de bol wortels en steekt wellicht al boven de grond uit. De plant kan tot 10 ° vorst hebben.

Bewerken op het land: In het voorjaar gaat de plant snel groeien. Vlak voor de bloei is veel zon en voldoende vocht belangrijk. Afhankelijk van het soort bloeien de eerste tulpen in april. De tulpen worden nu handmatig geselecteerd wat inhoudt dat virussen en ‘dwalingen’ verwijderd worden. In mei, als de tulpenvelden volop in bloei staan, worden de tulpen ‘gekopt’. De bloem wordt er dan af gehaald. Hierbij is het belangrijk dat zoveel mogelijk van de stengel en al het blad blijft staan. Alle energie opgenomen uit zonlicht en de bodem steekt de tulp nu in de ontwikkeling van de bol. In droge perioden blijft water geven daarom belangrijk.

Bollen rooien: Eind juni sterft het blad af. Het wordt nu tijd om de bollen te rooien. Hierbij worden de netten met bol en al uit de grond gehaald, de netten worden van elkaar gescheiden waarna de bollen in een wagen kunnen vallen. Op de boerderij worden de bollen gewassen, vindt er een voorselectie op grootte plaats en worden ze vervolgens gedroogd. Nu breekt de bollenpeltijd aan. Alleen de grote bollen worden gepeld. Dit houdt in dat het worteltje onderaan de bol verwijderd wordt. Dit gebeurt deels machinaal en deels door vakantiewerkers. Na het pellen worden de bollen op grootte gesorteerd, nagekeken en geteld.